Alliantie 1: Sociale cohesie in de wijk en buurt
Deze alliantie is gericht op het bevorderen van sociale cohesie, ontmoeting, integratie en verbinding. In een stad met inwoners van verschillende achtergronden en met uiteenlopende perspectieven is het belangrijk gemeenschapszin en gevoelens van gezamenlijkheid en verbinding te blijven ontwikkelen.
Plekken om samen te komen in de wijk spelen hierbij een rol van betekenis. Daarbij gaat het enerzijds om informele en laagdrempelige activiteiten voor iedereen in de wijk die niet per se taalgevoelig zijn (muziek, eten, sporten, samen afval opruimen, bevorderen verduurzaming van buurt en wijk e.d.) en die gericht zijn op verbinding tussen diverse leeftijden en uiteenlopende (culturele) achtergronden en identiteiten. Anderzijds gaat het ook om het aanbieden van programmering gericht op kennis en ontwikkeling.
In de basis gaat het dan om het creëren van (zeer) laagdrempelige ontmoeting die bereikbaar is voor iedereen in de buurt, ongeacht leeftijden, diverse culturele achtergronden en identiteiten. Het gaat zowel om het aanbieden van verbindende programmering – over “bubbles” heen - als om het betrekken van inwoners om hen te activeren zélf (mee) te programmeren.
Juist het gevoel van trots zijn op wie je bent en waar je vandaan komt is belangrijk en misschien wel randvoorwaarde voor mensen om zich thuis te voelen. Daar ruimte voor creëren samen, zorgt voor meer ‘echt meedoen’: in de samenleving, in werk, in onderwijs, in het leven. Zodat we ons kunnen verbinden als mensen met uiteenlopende achtergronden. Dankzij opgedane kennis, en kennis van elkaar, van gewoonten en cultuur.
“Ik vind het heel belangrijk dat we als Summa uitdragen niet alleen een onderwijsinstelling te zijn maar onderdeel van de stad Eindhoven en de regio. Samen met studenten en medewerkers investeren we in een inclusieve samenleving waar iedereen mee kan doen.”
Marty Willems, directeur Summa College Participatie, Pedagogiek Sport en Vrije tijd
Alliantie 2: Communitybuilding 40.000 nieuwbouwwoningen
Het doel van deze alliantie is om sociale verbinding en plezierig samenleven in de groeiende stad en een context van verdichting en ruimtelijke ontwikkeling mogelijk te maken. Er komen de komende jaren in Eindhoven ongeveer 40.000 woningen bij. Vooral in de vorm van de zogenaamde ‘gestapelde bouw’, waarbij mensen van uiteenlopende achtergronden, posities, leefstijlen en in verschillende eigendomsverhoudingen (koop en huur in diverse prijsklassen) dicht bij elkaar samenwonen. Dat stelt eisen aan de inrichting en het beheer van wooncomplexen. ‘Inclusief bouwen’ biedt kansen om een kentering te brengen in communitybuilding en een verbinding te maken met duurzaamheid en vergroening. Het opbouwwerk om zo’n complex goed te laten functioneren, moet beginnen voordat de eerste steen gelegd is.
Om de stad leefbaar te houden, is het zaak om goed na te denken over onderwerpen als centrale ruimtes, evenals over gezamenlijke buitenruimtes. Hoe leven we daar goed samen? Waar is ruimte voor ontmoeting, voor beweging, voor spelen, voor recreatief groen? Want al die elementen vormen de basis voor sociale samenhang, voor gezond gedrag en plezierig samenleven.
Hoe kunnen we de goede basis leggen voor sociale samenhang en voor gezond gedrag en nu al starten met het bouwen van communities van toekomstige én huidige bewoners? Communities en communitybuilding zijn nodig om tegenstellingen tussen dicht bij elkaar wonende Eindhovenaren met verschillende achtergronden, generaties, levensstijlen, perspectieven en posities te beslechten en om te voorkomen dat grote woonvolumes ontstaan waarin anonimiteit (met ook o.m. veiligheidsrisico’s) eerder regel dan uitzondering is. Daarbij is het belangrijk niet alleen te investeren in communitybuilding voor inwoners van nieuwe complexen, gebouwen en wijken, maar juist ook in de verbinding met inwoners in de bestaande stad en omliggende/aangrenzende buurten/wijken om nieuwe tegenstellingen tussen inwoners van oude en nieuwe bebouwing te voorkomen.
Caroline Schipper, directeur Fontys Hogeschool Sociale Studies:
“De groei van Eindhoven wordt grotendeels ingegeven door nieuwkomers uit andere delen van Nederland én buitenland die hier komen voor werk. De snelheid waarmee die groei plaats vindt is dermate hoog, dat we op veel vlakken nog niet klaar zijn om die groei goed te faciliteren. We hebben geen tijd te verliezen om ervoor te zorgen dat de woningvoorraad, het sociaal domein (de zorg en welzijn) maar vooral onze eigen burgers er allemaal voor klaar zijn.”
Ferdinand Gremmen, SDK.
‘Wij zijn er voor iedereen, ongeacht leeftijd, sociale achtergrond of inkomensverschillen. De mensen voor wie wij werken jagen allemaal dromen na. Sommige mensen dromen van een gezin, andere dromen van een gezonde planeet en er zijn mensen die dromen van een gelukkig sociaal leven. Wat hun droom ook is, ze zijn op zoek naar de basis om hun dromen tot leven te wekken. Sociale cohesie en menselijke interactie zijn hiertoe onmisbaar. Het is ons doel om de ideale leefomgeving voor onze toekomstige gebruikers te creëren. Een leefomgeving waar mensen groeien en kansen aangrijpen. Een leefomgeving waarin mensen elkaar tegenkomen en elkaar helpen‘
Alliantie 3: Eindhoven – mentoren
In deze alliantie staat het aanbieden van een mentor aan iedere Eindhovenaar die dat wil, om hem/haar te ondersteunen in zelfredzaamheid en ontwikkeling. Daarbij is een sleutelrol weggelegd voor studenten van MBO, HBO en WO van uiteenlopende studierichtingen om als mentor op te treden voor een Eindhovenaar. Ook niet studerende Eindhovenaren van andere leeftijden kunnen de rol van mentor vervullen. Denk bijvoorbeeld aan: een studentmentor die helpt met huiswerk, studievaardigheden, studie- en loopbaankeuze, persoonlijke effectiviteit, zelfvertrouwen, hoe loop ik stage, gezond gedrag, taalvaardigheid etc.
Mentoring wordt ook wel mentorschap genoemd. Het richt zich op de relatie tussen een meer ervaren persoon en een minder ervaren iemand, waarin deze laatste door de eerste wordt begeleid. Qua leeftijd maakt het niet uit of de mentor ouder of jonger is dan degene die hij begeleidt. Wel is het van belang dat de mentor kennis heeft van een bepaald expertisegebied en dat de begeleiding langdurig (minimaal een jaar) is zodat een vertrouwensband wordt opgebouwd. Mentoring is geen hulpverlening en is gericht op het stimuleren en ondersteunen van alle inwoners van Eindhoven in hun dagelijkse leven. Zodat zij het vertrouwen voelen om ontwikkelingskansen te pakken en verbinding voelen met de stad. De inzet van e-mentoren kan ook een hulpmiddel zijn om vragen en behoeften in de stad beter in beeld te krijgen.
Nienke Fabries, Strategisch adviseur regionale samenwerking bij Fontys
“In mijn tijd voor Fontys heb ik een studentmentorprogramma in Rotterdam-Zuid opgezet, dat is uitgegroeid tot een omvangrijk Rotterdams programma waar inmiddels alle mbo’s en hbo’s aan mee doen. Dit programma biedt een win-win-win; leerlingen krijgen extra (positieve) aandacht, studenten leren gericht coachen en begeleiden en in sommige gevallen, maken kennis met een heel andere omgeving dan ze gewend zijn.
Een dergelijk programma klinkt simpel, maar is lastig om goed en consciëntieus uit te voeren. Met plezier zet ik ook mijn ervaring in om te verkennen of we in Eindhoven een alliantie kunnen oprichten die een programma ontwikkelt dat past bij deze stad.”
Alliantie 4: De gezonde, groene buitenruimte
Het doel van deze alliantie is om door middel van slimme investeringen in de buitenruimte – die aansluiten bij de bestaande infrastructuur en logische beweegroutes van inwoners - plekken te creëren die uitnodigen tot gezond gedrag, beweging en ontmoeting. Het gaat daarmee onder meer om het vergroenen van buitenruimte, het ontsluiten en aanleggen van waterpunten en het toegankelijk maken van toiletten. Deze investeringen stimuleren gezond gedrag, beweging en ontmoeting en dragen ook bij aan vergroenen van de stad (van belang voor waterberging, reductie hittestress en verbetering luchtkwaliteit), verminderen van plastic afval en het terugbrengen van autoverkeer in de stad. Een start kan mogelijk worden gemaakt op onderwijslocaties in de stad, zoals bijvoorbeeld van Summa en/of Fontys.
Wil jij of jouw organisatie aansluiten bij één of meerdere van deze allianties? Dat kan! Mail naar ons om je interesse kenbaar te maken. De projectorganisatie neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op.