Eindhoven, Stad van groen en gezond

Een toepasselijkere omgeving is er niet, als je wil praten over een groene en gezonde toekomst van Eindhoven. De Philips Fruittuin, opgericht door Anton Philips als werkverschaffingsproject, is een oase van rust en natuur. En een prachtig groen stukje Eindhoven. De boomgaard van 12 hectare met appel-, peren- en pruimenbomen is daarmee de ideale locatie voor de aftrap van het reisgezelschap Stad van groen en gezond.

De zaterdagochtend is zonnig en rustig. Schapen rennen onder de fruitbomen door de wei, terwijl de reisgezelschapsgenoten binnen druppelen. Na een korte voorstelronde nemen we met elkaar eerst de plannen voor de komende tijd. Het doel is namelijk om een krant te maken, gevuld met onderwerpen die belangrijk zijn volgens de Eindhovenaren. Zodat we met elkaar tot een agenda kunnen komen, waarmee we met elkaar invloed kunnen uitoefenen en tot actie kunnen komen. De krant is bovendien het middel om straks met veel mensen te kunnen delen wat we in alle reisgezelschappen hebben opgeleverd.

Wat vinden ze belangrijk; waar zit de kracht van Eindhoven, als het aankomt op groen en gezond? En wat kan beter? De focus moet volgens de aanwezigen vooral liggen op ‘verbinding’ als thema. Eindhoven is zowel hightech als een dorp. Het is een grote stad, maar (dat moet) wel in balans met de natuur. En het is een stad met veel verschillende mensen, die ook samen communities moeten (kunnen) vormen. Deze punten maken Eindhoven, en daar moet op worden ingezet. Juist in de groene en gezondheidshoek moet die verbinding worden gelegd.